دولت در ماده ۷۵ لایحه هفتم توسعه، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه داد تا سامانه نظارت و ارزیابی مستمر فرهنگ عمومی و شاخصهای سبک زندگی مردم را ایجاد کند. به گفته برخی کارشناسان، این به معنای دخالت بیشتر در سبک زندگی افراد است.
رئیس جمهور هشتم خردادماه امسال نسخه نهایی لایحه هفتم توسعه را برای نمایندگان مجلس معرفی کرد تا پس از بررسی، بندهای این لایحه به تصویب برسد.
در این لایحه که به مسائل اقتصاد دیجیتال، فرهنگ، امنیت و سایر موضوعات مهم می پردازد، بندی وجود دارد که برخی می گویند به منزله دخالت در زندگی خصوصی مردم است.
در بند 75 این لایحه به ارتقای فرهنگ عمومی در راستای تحکیم سبک زندگی اسلامی – ایرانی، تقویت همبستگی و خودباوری، ارتقای هویت ملی و روحیه مقاومت، کار و تلاش در جامعه اشاره شده است. در این راستا، ایجاد سامانه پایش و سنجش مستمر شاخص های فرهنگ عمومی و سبک زندگی مردم به وزارت ارشاد محول شده است. کاری که با هماهنگی مرکز آمار ایران برای جمع آوری آمارهای لازم به صورت دقیق و آنلاین انجام می شود.
دستگاه های اجرایی و صاحبان پایگاه های داده ذیل این بند نیز موظفند داده های مستمر و جامع را به صورت آنلاین در اختیار این سامانه قرار دهند.
همچنین به منظور تقویت نقش نظارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه، به وزارت مذکور اجازه داده می شود در صورت تخلف در مقرراتی که به تصویب هیأت وزیران می رسد، ممنوعیت را تعلیق کند. ظرف سه ماه از اطلاع این برنامه یا لغو مجوز متخلفین.
لازم به ذکر است این لایحه تا زمانی که به تایید نمایندگان مجلس و شورای نگهبان نرسد، لازم الاجرا نیست.