ساخت و طراحی یک مدل مالی برای استارت آپ ها شامل چارچوبی برای تصمیم گیری در مورد امور داخلی کسب و کار از جمله مدیریت منابع مالی، تصمیمات تخصیص منابع و مدیریت ریسک است. مدل سازی مالی ابزاری است که به بنیانگذاران توانایی پیش بینی عملکرد مالی یک کسب و کار را می دهد. کسبوکارها از مدل مالی برای پیشبینی درآمدها، هزینهها و جریانهای نقدی تا حدی که امکان ارزیابی دوام کسبوکار وجود دارد، استفاده میکنند. ایجاد مدل مالی یک کار تخصصی است که نیاز به دانش و تجربه کافی دارد. کارشناسان مالی گروه تحلیل گر رتیبا سال هاست که مشغول طراحی مدل های موفق مالی در تمامی مراحل بلوغ انواع کسب و کارها هستند. تهیه یک مدل مالی استارتاپی که اصولاً تهیه شده باشد، شانس جذب و جذب سرمایه از سرمایه گذاران مخاطره آمیز یا فرشته برای کسب و کار را افزایش می دهد. ایجاد یک مدل مالی برای یک استارتاپ کار دشواری است، اما با شکستن فرآیند و آشنایی با هر مرحله، شروع ساخت مدل آسان است.
آشنایی با مراحل مختلف طراحی مدل مالی استارتاپی
طراحی مدل مالی یک کسب و کار نوپا با مجموعه ای از داده ها و مفروضات شکل می گیرد. با ورود داده های لازم، فضای طراحی مدل مالی استارت آپ فراهم می شود. جریان نقدی، قراردادهای امضا شده و مشتریان تجاری، همگی در مدل سازی مالی نقش دارند. برای این کار لازم است مراحل زیر را طی کنید تا یک مدل مالی استارتاپی موفق شکل گرفته و ایجاد شود.
1. تعریف ساختار مدل
2. فرضیات را وارد کنید
3. ساخت یک مدل مالی
4. آزمون مدل مالی
5. اصلاح مدل مالی
تعریف ساختار اولین گام در طراحی مدل مالی است که طی آن بحث می شود که کدام یک از صورت های مالی در مدل گنجانده شود. پس از وارد کردن مفروضات (فروش، هزینه، حاشیه سود) می توان یک مدل کسب و کار واقع بینانه ساخت. وارد کردن اطلاعات پایه، فضایی را برای ارزیابی فراهم می کند و توانایی پیش بینی صورت های مالی مانند صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و ترازنامه را ایجاد می کند. در نهایت پس از تست مدل مالی در صورت نیاز تغییراتی در ساختار آن ایجاد می شود تا مدل مالی اصلاح شده آماده شود.
ساخت یک مدل مالی برای یک کسب و کار نوپا
ایجاد یک مدل مالی برای استارت آپ ها یکی از مهم ترین کارهایی است که صاحبان کسب و کار می توانند برای کنترل بهتر امور در دستان خود انجام دهند. ابزارهای مدل سازی مالی زیادی وجود دارند که راهنمای خوبی برای شروع مدل سازی هستند. ابزارهای مدل سازی به متقاضی کمک می کند تا به راحتی درآمد یا هزینه های خود را تخمین بزند. برای طراحی مدل مالی استارت آپ ها مراحل زیر توصیه می شود.
1. برآورد درآمد بر اساس تقاضای بازار و قیمت گذاری
2. برآورد هزینه های جاری (هزینه های متغیر + هزینه های ثابت)
3. محاسبه سودآوری (کم کردن هزینه ها از کل درآمد)
4. تعیین بودجه لازم (برای زنده نگه داشتن کسب و کار)
5. در نهایت ساخت مدل مالی
نرم افزارهای زیادی برای طراحی و ساخت مدل های مالی وجود دارد، اما به گفته تحلیلگران مالی، نرم افزار اکسل مناسب ترین ابزار برای ساخت مدل های مالی استارت آپی است. اگر با نحوه کار اکسل آشنا نیستید، آموزش های رایگان زیادی به صورت آنلاین برای کمک به مدیران کسب و کار برای شروع کار وجود دارد. با جمع آوری تمامی داده هایی که در بالا ذکر شد، مدل سازی مالی یک کسب و کار نوپا به تدریج شکل می گیرد و اطلاعات خوبی از عمر کسب و کار در اختیار افراد مختلف به ویژه سرمایه گذاران قرار می دهد.
در طراحی مدل مالی برای یک استارتاپ چه ملاحظاتی لازم است؟
توجه به نکاتی در ساخت و طراحی مدل مالی شرکت های استارتاپی اهمیت بیشتری دارد. به عنوان مثال توجه به افق زمانی و دانستن اینکه قصد پیش بینی برای چند سال آینده وجود دارد بسیار مهم است. نکته بعدی توجه به جزئیات است. مدل مالی چقدر باید شامل جزئیات باشد؟ و عنصر سوم، هدف از طراحی مدل مالی است. این مدل برای چه هدفی باید ایجاد شود؟