سال گذشته سال مهمی در بازار جهانی ارزهای دیجیتال بود. در ماه می 2022، پس از رسیدن به سقف قیمت 120 دلار، لونا ظرف یک ماه به ارزش نزدیک به صفر رسید که باعث از دست رفتن بیش از 50 میلیارد دلار سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال شد.
قیمت بیت کوین نیز به پایین ترین سطح 15782 دلار سقوط کرد و در مقایسه با ماه مه که به سقف قیمت 32000 دلار رسید، تقریباً 50 درصد کاهش یافت که باعث شد آن را سقوط بیت کوین نامید.
پلتفرم معاملاتی FTX نیز در نوامبر 2022 ورشکست شد، دلیل این ورشکستگی، فروش اوراق بهادار ثبت نشده در ایالت تگزاس و بررسی این صرافی بود.
اما در چنین فضایی، صنعت ارزهای دیجیتال به رشد خود ادامه داد. در سال گذشته کسب و کارهای جدیدی برای ورود به این صنعت علاقه نشان دادند که باعث رشد این صنعت در ارائه خدمات جدید در بسترهای مختلف پرداخت و همکاری با صنایع مختلف نسبت به سال های گذشته شد.
نوسانات بالای نرخ ارز تتر/تومان
سرعت تتر/تومان در سال گذشته نوسانات زیادی داشت و در نیمه دوم سال تقریبا 50 درصد افزایش یافت. پس از رسیدن به سقف قیمتی 62 هزار تومان، این نرخ به 46 هزار تومان بازنگری شد.
در سال 1401، 367 پلتفرم مبادله ارزهای دیجیتال جدید شناسایی شد که تعداد این پلتفرم ها را به 704 سرور در سال 1401 رساند. در واقع، پلتفرم های مبادله ارزهای دیجیتال حدود 109 درصد رشد کردند. رشد پلتفرم ها در سال های 1400 و 1401 بیشتر از قبل بود.
آمار گزارش سالانه تترلند از پلتفرمهایی که در سالهای مختلف به درگاه پرداخت متصل شدهاند، نشان میدهد که در سال ۲۰۱۸، ۸۹ پلتفرم و در سال ۲۰۱۹، ۱۲۲ پلتفرم فعال بوده که این میزان در سال ۱۴۰۰ به ۳۳۷ پلتفرم رسیده و سپس با رشد ۱۰۹ درصدی به ۷۰۴ پلتفرم فعال رسیده است. سکوها در پایان سال 1401.
افزایش تعداد پلتفرم ها با ایجاد فضای رقابتی باعث کاهش هزینه خدمات و ارائه خدمات بهتر به کاربران می شود.
تتر در بازار جهانی و ایران
نتایج داده های بنیاد تتر در سال 2022 نشان می دهد که وجوه تسویه شده از طریق تتر بسیار بیشتر از مسترکارت و ویزا است، دو نمونه از بزرگترین شرکت های خدمات پرداخت. وجوه تسویه شده مسترکارت 7.7 تریلیون دلار و وجوه تسویه شده ویزا 14.1 تریلیون دلار بود. از سوی دیگر، مبلغ 18.2 تریلیون دلار وجوه تسویه شده از طریق تتر نشان دهنده محبوبیت تتر در بین استیبل کوین ها است.
تتر همچنین دارای بزرگترین اندازه بازار در مقایسه با سکه های مشابه است. سال گذشته، تتر بیش از 8 درصد از سهم بازار ارزهای دیجیتال جهان را به خود اختصاص داد و به بالاترین حد خود رسید. تتر حتی سهم بیشتری از بازار ایران و مبادلات داخلی نسبت به صرافی های بین المللی دارد. دلایل مختلفی از جمله عدم دسترسی مستقیم به حساب های بین المللی و مشکلات کسب و کارهای نقل و انتقالات مالی باعث می شود که علاقه مندان به سرمایه گذاری در بازار ارز بین المللی تتر را به عنوان راه حل جایگزین انتخاب کنند.
این ویژگی باعث شده است که حجم مبادلات تتر به تومان 23 درصد از تراکنشهای ارزهای دیجیتال در ایران را به خود اختصاص دهد در حالی که سایر ارزهای دیجیتال در مجموع 77 درصد از این بازار را به خود اختصاص دادهاند.
این حجم مبادله در حالی رخ داده است که تتر در سال گذشته با وجود روند صعودی در تمام مدت، نوسانات شدیدی را تجربه کرده است. درصد سالانه تتر از سال 2017 به طور متوسط 2.8 برابر افزایش یافته است و در سال گذشته میانگین درصد تتر رشد بیش از 30 درصدی داشته است. نرخ رشد تتر نسبت به تومان از سال 2019 دو برابر شده است و نرخ تتر در سال 2018 ماهانه 6.1 درصد رشد داشته است.