مواد افیونی یکی از انواع مسکن ها هستند که معمولا برای تسکین درد کمر و گردن تجویز می شوند. اما مطالعه جدیدی که در The Lancet منتشر شده است نشان می دهد که اپیوئیدها درد حاد کمر یا گردن (تا 12 هفته طول می کشد) را تسکین نمی دهند و در عوض ممکن است درد را بدتر کنند.
تجویز داروهای شبه افیونی برای کمردرد و گردن نیز می تواند منجر به عوارض جانبی شایعی مانند حالت تهوع، یبوست و سرگیجه و همچنین مشکلاتی مانند سوء مصرف، وابستگی، مسمومیت و مرگ شود. به گزارش وب سایت Conversation، نتایج مطالعه جدید نشان می دهد که مصرف مواد افیونی نباید برای درمان کمردرد و گردن درد توصیه شود.
مقایسه مواد افیونی با دارونما
در کارآزمایی خود، محققان به طور تصادفی 347 فرد مبتلا به گردن درد و کمردرد حاد را به گروه مواد افیونی (اکسی کدون به اضافه نالوکسان) یا گروه دارونما (قرصی شبیه به ظاهر که فاقد مواد فعال بود) اختصاص دادند. اکسی کدون یک مسکن خوراکی است. نالوکسان دارویی است که برخی از اثرات مواد افیونی مانند شدت یبوست را کاهش می دهد، اما با اثرات تسکین دهنده درد اکسی کدون مقابله نمی کند. شرکت کنندگان تا شش هفته مواد افیونی یا دارونما دریافت کردند.
افراد هر دو گروه از پزشک خود توصیه هایی دریافت کردند که به فعالیت های عادی خود بازگردند و از استراحت طولانی خودداری کنند. محققان وضعیت بیماران را در یک دوره یک ساله ارزیابی کردند.
پس از شش هفته درمان، مواد افیونی تسکین درد بیشتری نسبت به دارونما نداشتند. همچنین هیچ مزیتی از نظر عملکرد فیزیکی، کیفیت زندگی، زمان بهبودی یا غیبت وجود نداشت. افراد بیشتری در گروه تحت درمان با مواد افیونی در مقایسه با گروه دارونما، تهوع، سرگیجه و یبوست را تجربه کردند.
مضرات طولانی مدت مصرف مواد افیونی حتی با مصرف کوتاه مدت این داروها نیز مشهود است. در مقایسه با گروه دارونما، آنهایی که در گروه مواد افیونی بودند، درد شدیدتری را تجربه کردند و خطر مصرف مواد مخدر (مشکلات فکری، خلقی، یا رفتاری، یا استفاده از داروهای مخدر به روشی غیر از تجویز شده) را گزارش کردند.
اهمیت نتایج در رابطه با تجویز مواد افیونی
در سالهای اخیر، دستورالعملهای بینالمللی برای درمان کمردرد از تمرکز بر درمانهای مبتنی بر دارو به درمانهای غیردارویی تغییر کرده است، زیرا شواهد نشان میدهند که مزایای درمانی کمی دارند و نگرانیهایی در مورد آسیبهای مربوط به دارو وجود دارد.
دستورالعمل های ارائه شده توسط متخصصان برای درمان کمردرد حاد شامل آموزش و مشاوره به بیمار و در صورت لزوم تجویز داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن است. مصرف مواد افیونی تنها زمانی توصیه می شود که سایر درمان ها ناموفق بوده یا مناسب نباشند. در توصیه های مربوط به درمان گردن درد، تجویز مواد افیونی ممنوع است.
تحقیقات جدید به وضوح نشان می دهد که فواید مواد افیونی در افراد مبتلا به کمردرد و گردن درد حاد بیشتر از آسیب احتمالی آنها نیست.