کارشناسان و توسعه دهندگان هوش مصنوعی دو دیدگاه در مورد این فناوری در حال ظهور دارند. شما یا زندگی مردم را بهبود می دهید یا بشریت را نابود می کنید.
به همین دلیل، پارلمان اروپا در نظر دارد تا چند ساعت دیگر درباره این فناوری و نحوه قانون گذاری آن تصمیم گیری کند. اما سوالی که به ذهن خطور می کند این است که چگونه می توان هوش مصنوعی را به فناوری ایمن و مطمئن تبدیل کرد.
بر روی یک تعریف واحد از هوش مصنوعی توافق کنید
تقریبا دو سال طول کشید تا پارلمان اروپا تعریفی از سیستم هوش مصنوعی ارائه دهد. نرمافزاری که میتواند نتایجی مانند محتوا، پیشبینیها، توصیهها یا راهحلهایی را برای مجموعه خاصی از اهداف تعریفشده توسط انسان ارائه دهد که میتواند بر محیطی که افراد با آن در تعامل هستند تأثیر بگذارد.
قانون و قوانین هوش مصنوعی اکنون در اروپا به رأی گذاشته خواهد شد که اولین قانون در نوع خود در مورد این فناوری نوظهور خواهد بود و فراتر از قوانین و دستورالعمل های محلی خواهد بود و همه شرکت ها ملزم به رعایت آن خواهند بود.
دستیابی به یک توافق جهانی
سنا هاراکانی، رئیس سابق آژانس هوش مصنوعی بریتانیا معتقد است که هوش مصنوعی حد و مرزی نمی بیند و به آن توجه نمی کند. وی بیان کرد: باید در این زمینه به همکاری های بین المللی برسیم که البته می دانم کار سختی است. این یک مشکل داخلی نیست و محدود به یک کشور نخواهد بود.
اما آنچه دیدیم این است که در حال حاضر هیچ برنامه ای برای مقررات و قوانین جهانی هوش مصنوعی مانند رویه های معمول در سازمان ملل وجود ندارد. اگرچه برخی کشورها چنین مشکلی را مطرح کرده اند البته برداشت و دید هرکس متفاوت است.
پیشنهادات اتحادیه اروپا سختگیرانه تر است و شامل طبقه بندی محصولات هوش مصنوعی بر اساس اثربخشی آنها است. برای مثال، مقررات ملایمتری برای فیلترهای هرزنامه ایمیل اعمال میشود تا ابزارهای تشخیص سرطان.
بریتانیا مقررات هوش مصنوعی را به رگولاتورها واگذار کرده و گفته است که مثلاً اگر فرد یا موسسه ای معتقد باشد که این فناوری علیه آنها تبعیض قائل شده است، می توانند به کمیسیون برابری آن کشور شکایت کنند.
آمریکا همچنین قوانینی را پیشنهاد کرد که اگرچه مردم میتوانستند آنها را لحاظ کنند، اما مجبور نبودند. با این حال، قانونگذاران آمریکایی در نشست اخیر کمیته هوش مصنوعی به ناکارآمدی این قوانین اذعان کردند.
چین همچنین اعلام کرده است که شرکتها را ملزم میکند تا هنگام استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، مصرفکنندگان را مطلع کنند.
جلب اعتماد عمومی
ژان مارک لاکلبرگ، یکی از مدیران ارشد حوزه فناوری می گوید: اگر مردم به هوش مصنوعی اعتماد کنند، از آن استفاده خواهند کرد. این فناوری مزایایی دارد که می تواند زندگی مردم را بهبود بخشد.
از جمله این موارد می توان به کمک به کشف آنتی بیوتیک، توانبخشی افراد دارای مشکلات حرکتی، پیش بینی و تجزیه و تحلیل شرایط آب و هوایی و … اشاره کرد.
اما پارلمان اروپا از مردم می خواهد که از خطرات احتمالی محصولات هوش مصنوعی آگاه باشند. شرکت هایی که قوانین این حوزه را رعایت نکنند می توانند بیش از 30 میلیون یورو یا 6 درصد از گردش مالی سالانه جهانی را جریمه دریافت کنند.
اما سوال اینجاست که آیا شرکت ها و توسعه دهندگان ابزار هوش مصنوعی می توانند نحوه استفاده از محصولات خود را پیش بینی یا کنترل کنند؟
تصمیم گیری در مورد اینکه چه کسی قوانین را می نویسد
تا امروز هوش مصنوعی در این زمینه مورد تقاضا بود و می توان گفت پلیس خودش بود. به گفته سام آلتمن، مدیر عامل OpenAI، شرکت های بزرگ هوش مصنوعی با قوانین تحمیل شده توسط دولت ها موافق هستند و آنها را برای کاهش خطرات احتمالی مفید می دانند.
اما باید به این نکته نیز توجه داشت که نگارش قوانین در این زمینه نباید صرفا بر اساس نظرات و دیدگاه های توسعه دهندگان هوش مصنوعی باشد و مردم نیز باید در تصمیم گیری ها جایگاه داشته باشند.
بارونس لین فاکس، بنیانگذار Lastminute.com، معتقد است که شما نباید فقط به شرکت ها گوش دهید. ما باید جامعه مدنی، دانشگاه ها و افرادی که تحت تاثیر مدل های هوش مصنوعی قرار گرفته اند را درگیر کنیم.
واکنش سریع
مایکروسافت که میلیاردها دلار در ChatGPT سرمایهگذاری کرده است، میخواهد هر چه سریعتر قوانینی در این زمینه انجام شود. اگرچه هوش مصنوعی بهره وری را افزایش داده و فرصت های شغلی ایجاد کرده است، اما هزاران نفر را بیکار کرده است.
در همین راستا، چندی پیش، دو نفر از سه شخصیتی که پدرخوانده های هوش مصنوعی نامیده می شوند، نسبت به پتانسیل این فناوری هشدار دادند. با این حال، مارگرت وستاگر، رئیس فناوری اتحادیه اروپا، اعلام کرد که لایحه هوش مصنوعی حداقل تا سال 2025 اجرایی نخواهد شد، که بسیار دیر است.
با این حال، او و همکارانش در حال تدوین مجموعه ای از قوانین به اصطلاح داوطلبانه هستند که البته الزام آور نیست، اما انتظار می رود ظرف چند هفته آینده آماده شود.