سرفصل‌های مطلب

افراد زیادی به دنبال روش‌های ساده برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک سیستم خود هستند تا قبل از خرید بازی یا نصب آن، اطمینان حاصل کنند که لپ‌تاپ یا سیستم آن‌ها می‌تواند از بازی مورد نظرشان پشتیبانی کند.

در این مقاله قرار است تا 5 روش ساده برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک رایانه یا لپ‌تاپ را بیان کنیم که به کمک این روش‌ها دیگر لازم نیست تا آچار و پیچ گوشتی به دست بگیرید و کیس سیستم خود را باز کنید تا از روی مشخصات مندرج بر روی برچسب سخت‌افزار کارت گرافیک، اطلاعات لازم را به دست آورید!!! پس برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک به ساده‌ترین روش‌ها تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله می‌خوانیم…

با چه روشی می‌توان مدل کارت گرافیک را پیدا کرد؟

برخی از کاربران برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک، با تایپ عباراتی مانند «Graphic Card» یا «GPU» و عبارات دیگر، در منوی استارت در تلاش برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک سیستم خود هستند.

هرچند که ممکن است هنگام جستجو عبارت‌هایی مانند NVIDIA GeForce 30 series، AMD Radeon RX 6000 series یا Intel HD Graphics نیز برای آن‌ها ظاهر شود. اما این عبارت‌ها مدل دقیق کارت گرافیک، قدرت وی‌رم آن و نام سازنده‌ی آن را مشخص نمی‌کند!

در نتیجه مشکل اصلی همچنان به قوت خود باقی می ماند. زیرا یک سری از کارت‌ گرافیک‌ها شامل مدل‌های مختلف با قابلیت‌ها و سطوح عملکرد متفاوت هستند و تا به مشخصات دقیق آن‌ها دسترسی پیدا نکنید، نمی‌توانید اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید. در اینجا با نحوه‌ی پیدا کردن مدل کارت گرافیک و مشخصات سخت افزاری آن در ویندوز 10 آشنا می‌شوید.

پیدا کردن مدل کارت گرافیک از Task Manager در ویندوز 10

یکی از راه‌های سریع برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک، فعال کردن Task Manager (CTRL + SHIFT + Escape) و رفتن به تب Performance است. سپس در ستون سمت چپ، به پایین اسکرول کنید و روی GPU کلیک کنید.

اگر در داخل سیستم خود چندین کارت گرافیک داشته باشید، که در لپ‌تاپ‌های مخصوص بازی رایج است، چندین عبارت مانند GPU1، GPU2 و غیره را مشاهده می‌کنید. برای هر ورودی یا عبارت GPU، نام کارت گرافیک، آمار استفاده از آن، حافظه کارت گرافیک موجود و… را مشاهده خواهید کرد.

همان‌طور که در تصویر بالا نشان داده شده است، ما دو پردازنده گرافیکی روی لپ تاپ خود داریم: یک کارت گرافیک یکپارچه UHD اینتل و یک کارت گرافیک اختصاصی NVIDIA GeForce MX250 البته یکی از معایب این روش این است که سازنده خاص کارت گرافیک شما را نشان نمی‌دهد!

پیدا کردن مدل کارت گرافیک از طریق Device Manager

روش دیگر پیدا کردن مدل کارت گرافیک انجام این کار از طریق باز کردن Device Manager است. در این قسمت شما باید حداقل یک کارت گرافیک را ببینید. (مطابق شکل زیر)

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کارت گرافیک، روی نام آن دوبار کلیک کنید یا دوبار ضربه بزنید.

اکنون در صفحه‌ی کوچکتری که باز می‌شود، می‌توانید با باز کردن هر سربرگ اطلاعات مربوط به کارت گرافیک را مشاهده کنید.

پنجره Run را باز کنید (Win + R)، dxdiag را تایپ کنید و Enter را روی صفحه کلید خود فشار دهید یا روی OK کلیک کنید.

در این قسمت ابزار تشخیصی DirectX باز می‌شود. در مرحله بعد، روی تب Display کلیک کنید و در قسمت Device، نام کارت گرافیک مورد استفاده خود را ببینید.

یکی از مشکلات این ابزار این است که قدیمی است و با رایانه‌هایی که از دو کارت گرافیک یا بیشتر استفاده می‌کنند، خوب کار نمی‌کند. برای هر GPU یک تب Display مجزا را نشان نمی‌دهد، اما در همه برگه‌ها یک نام مشترک دارد. به عنوان مثال، لپ‌تاپ ما کارت گرافیک اختصاصی NVIDIA GeForce MX250 دارد . وقتی پیدا کردن مدل کارت گرافیک با استفاده از DirectX Diagnostic Tool اقدام کردیم، برای ما عنوان یک تراشه‌ی گرافیکی UHD یکپارچه از اینتل را فهرست کرده است.

پیدا کردن مدل کارت گرافیک با TechPowerUp GPU-Z

ابتدا GPU-Z را دانلود کنید. این یک برنامه رایگان است که برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک با نام و شماره مدل دقیق کارت گرافیک می‌تواند به طور ارزنده‌ای به شما کمک کند. وقتی GPU-Z را اجرا کنید، یک اعلان UAC نشان داده می شود و باید Yes را فشار دهید. در اینجا می‌توانید برنامه GPU-Z را نصب کنید (اگر Yes را فشار دهید)، یا می‌توانید نسخه مستقل را اجرا کنید.

برنامه TechPowerUp GPU-Z سیستم شما را اسکن می کند و پس از پیدا کردن اطلاعات کارت گرافیک، اطلاعات آن را برای شما نمایش می‌دهد. نام پردازنده گرافیکی، فناوری مورد استفاده برای ساخت آن، نسخه BIOS، حافظه، کلاک‌های عامل، فروشنده فرعی و بسیاری اطلاعات دیگر را نیز مشاهده خواهید کرد.

با این حال، وقتی نوبت به نام کارت گرافیک شما می رسد، همچنان فقط اطلاعات عمومی نمایش داده شده توسط ویندوز را مشاهده خواهید کرد. برای پیدا کردن نام مدل دقیق کارت گرافیک خود، روی دکمه جستجو در بالا سمت راست کلیک کنید یا ضربه بزنید.

مرورگر وب پیش‌فرض شما وب‌سایت TechPowerUp را باز می‌کند و این برنامه را بارگیری می‌کند، سپس در صفحه‌ی باز شده نام مدل دقیق کارت گرافیک به همراه تصاویر دستگاه و اطلاعات دقیق در مورد مشخصات آن به شما نشان داده می‌شود.

به عنوان مثال، کارت گرافیک دقیق موجود در رایانه بازی ما PowerColor Radeon RX 5600 XT Red Devil است. این نوع اطلاعات همان داده‌هایی هستند که شما به دنبال آن هستید.

پیدا کردن مدل کارت گرافیک با HWiNFO

این برنامه نیز می‌تواند برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک سیستم رایانه‌ی رومیزی یا لپ‌تاپ به شما کمک کند. اگر می‌خواهید از این طریق اطلاعات کارت گرافیک سیستم خود را مشاهده کنید، لازم است که ابتدا HWiNFO را دانلود کنید و سپس بین فایل قابل نصب یا نسخه قابل حمل برنامه یکی را انتخاب کنید.

بسته به نسخه‌ای که انتخاب کرده‌اید، می‌توانید یک فایل اجرایی یا یک آرشیو دانلود کنید. اگر می‌خواهید بایگانی را دانلود کنید، آن را در جایی از رایانه خود استخراج کنید و سپس فایل اجرایی HWiNFO را اجرا کنید. در مرحله بعد، یک اعلان UAC نشان داده می‌شود و باید Yes را فشار دهید.

در مرحله بعد، صفحه خوش آمدگویی به شما نشان داده می‌شود. اکنون باید انتخاب کنید که آیا می‌خواهید فقط حسگرهای داخل رایانه شخصی خود و اطلاعاتی که ارائه می‌دهند، فقط خلاصه آن را ببینید یا کل برنامه را اجرا کنید.

برای پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز خود، « Summary-only» را انتخاب کنید و سپس Run را فشار دهید یا بدون انتخاب هیچ گزینه‌ای Run را فشار دهید.

HWiNFO خلاصه‌ای از اطلاعات CPU و GPU شما را به شما نمایش می‌دهد. نام دقیق کارت گرافیک شما در قسمت GPU در سمت راست آمده است. به عنوان مثال، می‌گوید که ما یک کارت گرافیک اینتل UHD روی لپ‌تاپ خود داریم که این مورد تا حدودی درست است، زیرا در اصل، ما دو کارت گرافیک در داخل سیستم خود داریم، بنابراین یک کادر کشویی کوچک در زیر لوگوی GPU اصلی وجود دارد. اگر روی آن کلیک یا ضربه بزنیم و GPU #1 را انتخاب کنیم، اطلاعات مربوط به کارت گرافیک دوم نیز به دست می‌آید.

اگر «Summary-only» را انتخاب نکرده باشید، HWiNFO همچنین پنجره‌ی دیگری را با اطلاعات دقیق در مورد سخت افزار داخل رایانه ویندوز شما  را نمایش می‌دهد. به عنوان مثال، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کارت گرافیک خود، روی Video Adapter و سپس روی نام کارت گرافیک خود دوبار کلیک کنید. اکنون اطلاعات کاملی در مورد کارت گرافیک از جمله نام دقیق مدل، سازنده، حافظه و غیره را مشاهده خواهید کرد.

چه کارت گرافیکی دارید؟

اکثر آموزش‌هایی که به شما، قول نحوی پیدا کردن مدل کارت گرافیک را می‌دهند، از شما می‌خواهند که این کار را با استفاده از ابزارهای ویندوز اجرا کنید. اما متأسفانه مشکل اصلی در اینجا است که این ابزارها فقط اطلاعات عمومی را ارائه می‌دهند، مانند نام سری که کارت گرافیک شما بخشی از آن است.بنابراین، فقط دو ابزار آخر این توانایی را دارند تا اطلاعات کامل و دقیقی از مشخصات سخت‌افزار کارت گرافیک سیستم شما را نمایش دهند.

جمع بندی…

آیا برای پیدا کردن مدل کارت گرافیک سیستم خود از برنامه‌هایی که در این مقاله معرفی شدند، استفاده کرده‌اید؟ اگر پاسخ مثبت است، موفق به پیدا کردن مدل کارت گرافیک رایانه‌ی خود شدید؟ اگر تجربه‌ی استفاده از روش‌های دیگر را نیز دارید، لطفا در بخش کامنت‌ها آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.