سخنرانان TEDx اصفهان 2024 در مورد سفر پر فراز و نشیب خود صحبت می کنند. از آنچه آنها پشت سر گذاشته اند، آنچه در طول “مسیر” آموخته اند و هر آنچه در پیش رو دارند.

رویداد TEDEX اصفهان در 22 ژانویه 1402 با موضوع «مسیر» برگزار شد و انتشار روزانه نسخه های تصویری سخنرانی های وی از جمله سخنرانی 14 نفر از متخصصان با موضوع «مسیر» آغاز شد. مهدی فصیحی، ثریا سلمانیان، محمد عرب، حامد وحدتی نسب، سیاوش صفریان پور، آرش برهمند، رضوان جابری، نفیسه اروجی، اهورا نیازی، نوید کوهی، محمد عرفانیان، ایمان احمدپور، علیرضا علیخانی و رومینا حیدری مدرسین این دوره بودند. از میان این موارد، تاکنون هفت سخنرانی منتشر شده است که در این مقاله به آنها اشاره می کنیم.

معجزه جعبه خاطره در جاده زندگی

کارکرد ماشین حافظه و اهمیت آن موضوع سخنرانی سیاوش صفریان پور، برنامه نویس و روزنامه نگار علمی در TEDx 2024 در اصفهان است. از حضار می پرسد چگونه فکر می کنم و ابزارم چیست؟ و او پاسخ می دهد: “حافظه”.

برای فکر کردن به گذشته، برای جمع آوری اجزای ذخیره شده در حافظه استفاده می کنیم، برای فکر کردن به آینده، به حافظه برمی گردیم، اما زمانی که بتوانیم پیش بینی دقیق تری درباره آینده انجام دهیم، حافظه بیشتر است. ما برای فکر کردن به گذشته و آینده به حافظه تکیه می کنیم.

سیاوش صفریان پور، برنامه نویس و روزنامه نگار علمی

صفریان پور به اختلال توجه و تمرکز در زندگی روزمره اشاره می کند و هشدار می دهد: «بسیاری از مواقع به حافظه تکیه می کنیم و راه خود را گم می کنیم. این یکی از عوارض زندگی مدرن است.» او می پرسد: «آیا من حافظه ام هستم؟» از مخاطب می خواهد که به قدیمی ترین خاطره خود فکر کند و در ادامه سخنانش عملکرد حواس پنج گانه و فعالیت را شرح می دهد. از کل مغز در فرآیند بازسازی یک خاطره به عنوان “معجزه مغز”.

او که اخیرا مستندی به نام کاپیتان من درباره مغز ساخته است، به سوال خود اینگونه پاسخ می دهد: «فکر می کنم ما حافظه ما هستیم. به گذشته بیندیشیم، به آینده فکر کنیم و مسیر زندگی را طی کنیم. او سپس در مورد مقابله با آلزایمر پدرش و “سمت تاریک آلزایمر” و دشواری انتخاب بین مدیریت آلزایمر یا پارکینسون صحبت کرد.

آلزایمر مانند یک ساختمان در حال فرو ریختن است. در این بیماری، خاطرات و اجزایی که در مغز ما هستند و اجزایی که رفتار بیرونی و ذخیره شناختی ما را هدایت می کنند، کوچکتر و کوچکتر می شوند. حافظه و ذخایر شناختی ما را شکل می دهند. انتخاب بین کنترل یکی از بیماری ها (آلزایمر و پارکینسون) مهمترین تصمیم زندگی من بود. از خودم پرسیدم آیا حاضرم خاطراتم را بفروشم یا برخی از خاطراتم را همزمان؟ تصمیم گرفتم این قرص آبی را بخورم و پدرم با آگاهی از دنیای اطراف ما را ترک کرد.

سیاوش صفریان پور

قدیمی ترین عضو بدن انسان در تاریخ باستان شناسی ایران

سخنرانی تصویری دیگری از رویداد تدکس اصفهان مربوط به حامد وحدتی نسب او یک انسان شناس است. وی درباره بقایای و مواد فرهنگی منسوب به حضور انسان در ایران به حاضران گفت: قلمرو نئاندرتال ها از غربی ترین نقاط اروپا تا آسیای میانه امتداد داشت و ایران در قلب آن قرار داشت و به همین دلیل وجود دارد. بازماندگان در سرتاسر ایران سنگ های آنها را می ریزند.”

وحدتی نسب با نمایش عکسی از بازسازی چهره یک مرد بلندقد ادامه می دهد: «مرد بلندقد اولین انسانی است که حدود ۲ میلیون سال پیش وارد ایران شده است. به حیات خود ادامه داد تا اینکه حدود 400000 سال پیش با نوع دیگری از انسان جایگزین شد. نئاندرتال یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های نئاندرتال ها در جهان مربوط به ایران است. به غار کالاکورد در کوه قزوین.

این دیرینه شناس با اشاره به کار باستان شناسی خود از ادامه کاوش در این غار با گروهی فرانسوی می گوید.

این غار قدیمی ترین محوطه باستانی ایران است. سن نهایی لایه های مربوط به انسان به 450 هزار سال رسیده است و این سن افزایش خواهد یافت زیرا هنوز 2 تا 3 متر ذخایر باستانی برای کاوش وجود دارد. اما جالب ترین یافته از این غار، دندان شیری یک کودک 9-11 ساله است. این دندان 175000 ساله قدیمی ترین عضوی از بدن انسان است که در تاریخ باستان شناسی ایران یافت شده است.

حامد وحدتی نسب، دیرینه شناس

صدای تنبور؛ از ایجاد سوال تا خلاقیت

نوید کوهی تنبور در TEDx Isfahan 2024 سفر خود را از ایجاد پرسش تا رسیدن به خلاقیت با بداهه بازگو می کند.